31 Temmuz 2011 Pazar

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

   Sırada hem bizim soframızın hemde tüm türk sofralarının sultanı yaprak sarması var.insanın yaptığı yemeği hem yeyip hemde tarifini yazması da ayrı bir keyif imiş:)
   yalnız benim sarmam da tarçın,kuş üzümü yada fıstık bulamazsınız,çünkü hiç sevmem.ama sevenlere ve yapanların damak tadına saygım vardır o ayrı..sonuçta herkesin damak zevki farklıdır.
mutlaka çoğunuzun mutfağında birçok kez zeytinyağlı yaprak sarması pişmiştir,herkesinde ayrı bir tarzı ve püf noktaları vardır.benim tarifimde aklınızın bir köşesinde bulunsun istedim.hazır ramazanda gelmişken davet sofralarını süsleyecek bu harika lezzetin tarifi blogumda yerini alsın istedim..
  yalnız dikkat edeceğiniz en önemli hususlardan biri yaprağın kalitesi,istediğiniz kadar güzel bir dolma harcınız olsun ,yaprak güzel değilse malesef sonuç fiyasko oluyor.sırf yaprak almak için dün eminönü'ne gittim desem inanır mısınız bilmiyorum:),Çünkü bu aralar buralarda güzel bir yaprağa nedense rastlamadım.sevgili görümcemi de bulmuşken hemen saralım dedim,malum bir elin nesi var iki elin sesi var:)
buradan sema'cığıma teşekkür ediyorum ve geliyorum sadede:)
 
  Hazır ramazanda gelmişken hem ramazan-ı şeifinizi kutlamış olayım hemde davet sofralarınızı süsleyecek bu güzel tarifimi vermiş olayım...aman ha akşamları ve sahurda bol su içmeyi ve meyve yemeyi unutmayın sakın,zira havalar çok sıcak ve günler çok uzun,dolayısıyla yemekten çok sıvıya ihtiyacımız olacak.
  Tekrar ramazanınız hayırlı olsun,Allah yar ve yardımcınız olsun diyorum ve mutlaka denemenizi tavsiye ederek tarifime geçmeden önce bu güzel tarifimi,RAMAZAN LEZZETLERİ ETKİNLİĞİNE

gelibolu17 ve

cafemis.com  'a gönderiyorum...
MALZEMELER

750 gr asma yaprağı
4-5 adet orta boy  kuru soğan
2 çay bardağı zeytinyağı
3 adet orta boy domates
2 adet kesme şeker
2,5 su bardağı pirinç
3-4 tutam maydanoz
4 çay kaşığı dolma baharı
değirmende çekilmiş karabiber
çeşni
4 çay kaşığı kuru nane
tuz
dilerseniz biraz pul biber
sosu için:
1 adet limonun suyu
1/2 çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
tuz
sıcak su

HAZIRLANIŞI

 Öncelikle yapraklarımızı 2-3 dakika kaynar suda bekletip,ardından soğuk suyla iyice yıkayalım ve süzmeye bırakalım.ardından iç harcımız için yağımızı tencereye alıp ısıtalım ve rendelenmiş soğanlarla kesme şekeri atıp kavuralım.sonra rendelenmiş domatesleri de ekleyip biraz daha kavuralım ve yıkanmış pirinçleri de ekleyip kavurmaya devam edelim tuzunu ve çeşnisini de katıp ocağın altını kapatalım.ocağın altını kapattıktan sonra baharatlarını ve ince kıyılmış maydanozu da ekleyip iyice karıştıralım,ılımaya bırakalım.ılıdıktan sonra artık kalem gibi sarmaya başlayabiliriz.Yaprakların büyüklüğüne göre iç harcını koyup sarmaya başlayalım.harcını koyarken pirinçlerin pişerken şişeceğini göz önünde tutarak ayarlayın ki dolmalarınız piştikten sonra olması gerekenden kalın olmasın,yoksa görüntü pek hoş olmaz.

  Sarma işlemi bittikten sonra sosu için yağ,tuz,limon suyu ve sıcak suyu derin bir kasede iyice karıştıralım.tencerenin dibini asma yaprakları ile ve maydanozla kaplayalım ki dibi tutmasın ve maydanoz sarmaya ayrı bir lezzet katsın.yarım demet maydanoz yeterli olacaktır.sonra bir kat sarma dizip hizasına kadar sos dökelim,tekrar bir kat daha sarma dizip yine sos dökelim,aynı işleme sarmalar bitene kadar devam edelim.yani,tüm sarmayı dizdikten sonra sosu dökmek yerine her kata döküyoruz.sos sarmaların hizasında olmalı ne daha az nede daha fazla.üzerine uygun bir tabakla kapatalım,hatta ben tabak hafif gelir diye üzerine su dolu bir kasede koyuyorum.eğer sizde dolma taşı varsa onuda kullanabilirsiniz.kaynayınca altını kısalım ve yapraklar ve iç harcı orta ayarda yumuşayana kadar pişirelim.piştikten sonra ılıyana kadar kapağını fazla açmamaya dikkat edelim çünkü sarmalar hemen kuruyup kararıyor. soğuk olarak servis edelim.tabi soğumasını bekleyebilirseniz:)
sosuna limon kattığımız için ekstradan limon sıkmaya gerek yok ama yinede siz bilirsiniz.ben yalnızca süs olarak kullandım....
AFİYET OLSUN....

                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

18 Temmuz 2011 Pazartesi

Peynirli,Tuzlu Kek (Yumurtasız)

PEYNİRLİ KEK
Herkese merhabalar.
  Uzun zamandır tarifini yazmam için beni bekleyen harika bir kek tarifim var sizlere,ama bu defa tatlı değil peynirli ve tuzlu.Harika bir tariftir mutlaka denemenizi tavsiye ederim,emin olun pişman olmazsanız.

MALZEMELER

1 su bardağı yoğurt
yarım su bardağından bir parmak fazla sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1/2 demet maydanoz
2,5 su bardağı un
1 çay kaşığı kadar tuz (peyniriniz çok tuzlu ise miktarını azaltabilirsiniz)
250 gr. beyaz peynir
üzerine çörek otu,susam

HAZIRLANIŞI

peynir hariç tüm malzemeyi karıştıralım.yalnız aklınızda olsun diğer kek hamurları gibi akışkan olmuyor,biraz daha katı oluyor,bu nedenle sakın endişelenmeyin.en son peynirini de ekleyip tahta kaşıkla biraz daha karıştırıp,yağladığımız ve un serptiğimiz kek kalıbına bir kaşık yardımıyla yayıp,üzerini düzeltelim.üzerine susam ve çörek otu serpip 180 dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.işte bu kadar artık kekimiz servise hazırdır.

AFİYET OLSUN...

                                               
Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc
      
facebook:   anne eli gibi
  

15 Temmuz 2011 Cuma

4 Temmuz 2011 Pazartesi

EŞİMİN DOĞUM GÜNÜ MASASI (2011)






eşimin doğumgününde malesef kısır bir menü hazırlamak zorunda kaldım,zorunda kaldım diyorum çünkü gecenin bir köründe ancak  3 çeşit yemek yenir,hatta bence hiç yenmez ama:)oğlum çok heveslendiği için malesef iptal edemedim.bu nedenlede zaten hali hazırda üç kişi olduğumuz için fazla kalabalık bir menü istemedim.bizim evde oğlum ne derse o olur zaten:)

mesela doğum günü sofrasında fırında kanat ne alaka ama istedi işte,el mahkum çocuğu birşeyi çok isteyen bir anne onu yapmazsa olmaz.bende böyle düşündüğüm için istediği gibi tavuğu menüye el mahkum ekledim.zaten o saatten sonra pek birşey yiyemedik.ertesi gün devam ettik:)




muzlu rulo pastamız


pazılı kişimiz




  Herkese sevgiler..

MUZLU RULO PASTA


Herkese merhabalar.
   Rulo pastadan doğum günü pastası olur mu? diyeceksiniz,valla ben yaptım oldu,çokta güzel oldu:)
bu tarifi lezzet dergisinde ilk gördüğümde mutlaka denemeliyim demiştim,fakat bizim evde pasta çok fazla tüketilemez bu nedenle hazır eşimin doğum günü gelmişken bu pastayı deneyeyim istedim.gerçi ne doğum günüydü ama ,doğum gecesi desek daha doğru olur:)beyimiz malesef gecenin ikisinde gelince sürpriz berbat oldu ama neyse yinede kutladık.zaten geç geleceğini bildiği için menüyü biraz kısır tuttum ama yinede bu kadar geç beklemiyorduk.olsun sağlık olsun yapacak bir şey artık geçti gitti.

pastaya gelince,bence çok güzel oldu fakat içindeki limon fazlalığı beni biraz rahatsız etti sanki,gerçi bu kadar limon olmasının sebebi içindeki yumurta fazlalağı ama yinede bana fazla geldi.ben size biraz azaltarak vereceğim.doğumgünü menümüzün ilk tarifi olan bu güzel pastamı ''ramazan lezzetleri etkinliğine''  gelibolu17 ve cafemis.com 'a gönderiyorum..


MALZEMELER
pandispanya için:

6 adet yumurta
5 yemek kaşığı tozşeker
8 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1/2 yemek kaşığı limon suyu
1 adet limon kabuğu rendesi

krema için:
1 adet yumurta
7 yemek kaşığı tozşeker
3 yemek kaşığı un
1/2 lt süt
50 gr margarin
1/4 limon kabuğunun rendesi
1/2 paket vanilya

içine:
2 adet bütün muz

üzerine:
file antep fıstığı

HAZIRLANIŞI

pandispanyanın yapılışı:

  Öncelikle yumurtanın sarılarını ve aklarını ayıralım.yumurta sarılarına toz şeker,vanilya ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyip iyice çırpalım.yumurta aklarını ayrı bir kapta bir çimtik tuzla 10 dakika kadar kar haline gelip iyice katılaşana kadar çırpalım.yumurta sarılı karışıma ilave edip iyice karıştıralım.elenmiş unu ve limon suyunu da ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşıkla iyice karıştıralım.yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir tepsiye hamuru dökelim.önceden ısıtılmış 150 dereceli fırının üst bölümünde kurutmadan pişirelim.nemli bir mutfak havlusunun üzerine yağlı kağıtla birlikte alıp ,soğutmadan çok dikkatli bir şekilde rulo yaparak kağıdından ayıralım.

kremanın yapılışı:
  Krema için 1 çay bardağı sütü ayırıp kalanını ocağa alıp kaynatalım.kalan sütü,yumurta,tozşeker,un ve rendelenmiş limon kabuğunu iyice karıştırıp,ısınan süte yavaş yavaş ilave edelim.muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim.ocaktan alıp margarin ve 1/2 vanilyayıda ekleyip karıştırark soğutalım.soğuduktan sonra kremayı kekin üzerine eşit bir şekilde yayalım.limonla ovduğumuz muzlarıda bütün bir şekilde kekin uç kısmına yerleştirip dikkatli bir şekilde rulo yapalım.üzerine file antep fıstığınıda serpip,buzdolabına kaldıralım.3-4 saat dinlendikten sonra servis edebiliriz.

AFİYET,ŞEKER OLSUN....