30 Eylül 2011 Cuma

ZEYTİNYAĞLI KURU KABAK DOLMASI

ZEYTİNYAĞLI KURU KABAK DOLMASI

  Herkese güzel bir akşam diliyorum..
kardeşim ve eşi için hazırladığım menüye kabak dolmasıyla devam ediyoruz.takipçilerim bilirler daha evvelde kuru patlıcan dolmasını yayınlamıştım,buda onunla hemen hemen aynı ama sebzesi farklı.
bunu mutlaka denemenizi tavsiye ederim,,
buyrun tarife...

MALZEMELER
•20 adet kuru kabak
•2 adet kuru soğan
•1 baş sarımsak
•1/2 yemek kaşığı domates salçası
•1/2 yemek kaşığı biber salçası
•1,5 su bardağı pirinç
•1,5 çay bardağı zeytinyağı
•2 tatlı kaşığı toz şeker
•karabiber,pul biber,kimyon,nane,tuz
•maydanoz ve dereotu(isteğe bağlı)
•3 yemek kaşığı nar ekşisi veya sumak ekşisi

HAZIRLANIŞI
•önce bir tencerede su kaynatıyoruz.kaynayan suyun içine kabaklarımızı atıyoruz.biraz kaynatıp suyunu süzüp,tekrar temiz kaynar suyla bir daha haşlıyoruz.bu işlemi en az 2-3  kez tekrarlıyoruz..
sonra başka bir tencereye yağımızı alıyoruz ve kızıncada küçük küçük doğranmış soğan ve sarımsaklarımızı ölene kadar iyice kavuruyoruz.daha sonra salçalarıda ekleyip biraz daha kavurup yıkanmış pirinçlerimizi ilave ediyoruz.tuz ve şekeride katıp biraz daha kavuruyoruz.harcımız kavrulunca 1/2 su bardağı suyu ilave edip kısık ateşte suyunu çekmeye bırakıyoruz.piştikten sonra baharatları ,maydanozu ve dereotunu ekleyip karıştırıyoruz.ben dereotu ve maydanozun kuru olanını tercih ettim, siz dilerseniz bir kaç sap tazesindende kullanabilirsiniz.hiç kullanmayada bilirsiniz.

harcımız hazır olunca kabakları yırtmadan dikkatli bir şekilde bir parmak boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz.tencereye yatık bir şekilde diziyoruz.birinin ağzı diğerinin altına gelecek şekilde olacak.üzerine biraz tuz serpip bir parmak altına gelecek şekilde sıcak suyumuzuda ilave edip üzerine bir tabak koyuyoruz ki dolmalarımız dağılmasın.kaynamaya bırakıyoruz.kaynayınca altını kısıp pişmeye bırakıyoruz.yalnız pişmeden 15-20 dakika önce nar ekşisini ekliyoruz.kabaklarımı ve içi pişince ocaktan alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.zevkimize göre süsleyip servis ediyoruz..

ZEYTİNYAĞLI KURU KABAK DOLMASI
. AFİYET OLSUN...

                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

29 Eylül 2011 Perşembe

RENKLİ PATATES TOPLARI

RENKLİ PATATES TOPLARI

Herkese merhabalar.
   Aslında hiç tarif yazacak halim yok ,çok hastayım ama yinede içim el vermiyor işte,bu güzel patates topları da kardeşime güle güle menüsünden,hem çok leziz hemde çok şık bir sunumu var ,mutlaka denemenizi tavsiye ederim,daha evvel bir benzerini kat kat renk renk salata adı altında pasta gibi yapmıştım  onun sunumuda harikaydı buda çok güzel oldu.

MALZEMELER

12 adet haşlamalık patates
2 adet  havuç
1/4 demet maydanoz
2-3 sap taze soğan
1/4 demet dereotu
1 tutam taze nane
küçük mor lahananın 1/4
zeytinyağı
limon
tuz
RENKLİ PATATES TOPLARI

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle patatesleri haşlayıp soyalım ve iyice ezelim,üç parçaya bölelim.birine ince kıydığımız taze soğan,dereotu,taze nane ve maydanozu ilave edelim.
   İkincisine rendelediğimiz havucu ve üçüncüsüne de ince kıydığımız mor lahanayı ekleyip ,hepsine tuz,limon ve yağını da damak zevkimize göre ekleyip güzelce yoğuralım.ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım.servis tabağına alıp dinlenmesi için buzdolabına kaldıralım.
AFİYET OLSUN...
                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

28 Eylül 2011 Çarşamba

BİR BAKMIŞIM MİMLENMİŞİM:))))

diyeceksiniz bu ne ,bende öyle demiştim ilk duyduğumda,senem mimlendin canım gel al deyince şöyle bir besmele çektim ve senem'ciğimin bloğu olan lezzetleribirşeylere doğru ilerledim:))
okuyunca anladım ki çok hoş bir oyunun içindeyim,sağolsun senem'ciğim benide unutmayıp mimlemiş:)
tabi sonradan beni unutmayıpta mimleyen pembe köşe yide unutmuyorum.beni unutmadıkları için pembe me ve senem'ciğime çok teşekkür ediyorum..
efendim oyunumuz şu,ıssız bir adaya düşsek,aya çıksak yada denizin ortasında bir tahta parçasının üzerine kalıversek yanımıza alacağımız dört çeşit favori yemeğimizi hikaye ve resimleriyle mimleyeceğiz.

düşündüm düşündüm,öncelikle ben bir adaya düşsem, mevsimlerden yaz olduğunu ve içecek su veya sıvı birşey bulamam ihtimaline karşın enfes üzüm şerbetimi alırdım yanıma,şöyle serin serin içiverirdim:))


ÜZÜM ŞERBETİ

yine adada acıkınca bol bol balık tutup yerim herhalde,bu durumda fazla balık yemekten zehirlenebilirim mazallah:))
  bu nedenlede yanıma irmik helvamı alırdım.


İRMİK HELVASI
aya gidecek olsam,malum oralarda yer çekimi falan yok,tatlı sevmediğim halde kan şekerim falan düşer diye profiterolümü alırdım,bulunsun lazım olabilir:))


PROFİTEROL
gelelim denizin ortasında bir tahta parçasının üzerinde yapayalnız kalmaya,en kötüsüde o gibi geldi bana,yanıma ne alacağımıda bilemedim yahu:))
deniz beni tutar hele birde dalga varsa kesin benim tansiyonum düşer ondan tuzlu birşeyler almak lazım,şöyle mis gibi zeytinyağlı sarma,off havada karada her yerde yerim vallahi:))

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA


sıra geldi dört kişiyi mimlemeye,kim olsun kim olsun:))

derinsu butik pasta  olmazsa asla gitmem:)

dreamcookiess zaten çok yakın hemen alıp giderim:)

tabiki zeynep'in yemek günlüğü vallahi onuda isterim:)

son olarak cafe portakal  ı istiyorum:)

ben sıramı savdım sıra onlarda,haydi kolaygelsin..

22 Eylül 2011 Perşembe

EKS MUTFAK BULUŞMASI -1










herkese hayırlı geceler,o kadar yoğunum ki ancak bu saatte yazabiliyorum,oda zorla aslında hiç keyfim ve halim yok ne yazık ki.
   ama bu yazıyı yazarken ve resimleri yüklerken keyfimin yerine geleceğini düşünüyorum:)))
bakın şimdiden gülmeye başladım bile:))
neyse gelelim sadede,geçen pazar EKS MUTFAK buluşmasındaydık,harika birgün geçirdim.sanaldan tanıdığım birçok arkadaşımla tanıştım ve çok mutlu oldum.

herkes nede güzel lezzetlerle katılmıştı buluşmaya,onları yiyerek yaptığımız güzel muhabbetlerde cabası,sözün kısası o gün hem midemiz hemde gönlümüz şenlendi.

tabiki mutlu bir gün geçirmemin başka nedenleride vardı,çok güzel projelerin içinde olacağımı bilmekte beni mutlu etti.mesela ilk projemiz 40 blogger olarak eks mutfak tarafından çıkaracağımız kitabımız ve bu kitabın gelirinin bağışlanacak olması.
ikinci projede tüm bloggerlerin katılabileceği internet üzerinde bir platform kurmak.eminim her ikisi ve bundan sonraki tüm projelerden alnımızın akıyla çıkacağız.





tabi birde bizleri hediyelere boğan sinangil ve koska'ya çok teşekkür ediyorum.bu malzemeler çok makbule geçecek..





tüm arkadaşlarıma ve eks mutfağın kurucusu  eyüp kemal sevinç 'e tekrar teşekkür ediyorum ve bir dahaki buluşmayı sabırsızlıkla bekliyorum..

20 Eylül 2011 Salı

YOĞURTLU PATLICAN SALATASI

YOĞURTLU PATLICAN SALATASI

Herkese merhabalar.
   bugün benim için değişik bir gün çünkü Yağız'ım kreşe başladı ve bugün servisle tek başına gitti,bende evde yapayalnız kadım,hem kafamı dinliyorum hemde oğluşumu özlemekle meşgulüm.ilk kez yalnız gitti hem aklım onda kaldı hemde artık kuzum büyüdü diye çok mutluyum.bu ardada bu güzel ve sağlıklı tarifi aradan çıkarayım dedim,malum bu aralar pek fırsatım olmuyor yayın yapmaya ,yaptıklarımda hep iki arada bir arada yazılmış yazılar.
  Bu güzel tarifi ziyankarlıktan kurtulmak için yaptım.Aynı gün yaptığım ve hala yayınlamadığım patlıcan dolmamın içinden çıkan parçalarla yatım,hem lezzetli oldu hemde tabi ki çöpe gitmekten kurtuldular.gerçi çöpe atmazdım ne yapar ne eder değerlendiririm o ayrı,bu seferde böyle bir salatada kullandım.bakalım beğenecek misiniz.biz çok beğendik...
(ben bu tarifi patlıcan içleriyle yaptığım için kafamda ortalama bir patlıcan sayısı oluşturacağım,çünkü illaki patlıcanın kalan içiyle yapmak zorunda değiliz,normal bütün patlıcanla da yapmak isteyebiliriz değil mi ? :)

MALZEMELER

4 adet patlıcan
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 küçük kuru soğan
1 adet çarliston biber
1 adet salçalık kırmızı biber
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
tuz
değirmende çekilmiş kara biber
pul biber
üzerine:
tereyağ yada sıvı yağ
pul biber

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle patlıcanları küçük küçük doğrayalım,biberleri halka şeklinde doğrayalım ve soğanı da yemeklik doğrayalım.Tavamıza yağımızı alıp ısıtalım ve soğanlarımızı ilave edelim,soğanlar ölünce,biberleri ekleyelim ve çok azda onları kavuralım.ardından da patlıcanları ilave edip kavurmaya devam edelim.malzemeler güzelce kavrulunca tuzunu ve baharatlarını da ilave edip ocağın altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
diğer tarafta rendelediğimiz sarımsakları yoğurda ekleyip karıştıralım ve soğuyan patlıcana ekleyip karıştıralım.üzerine yağda yaktığımız pul biberi gezdirelim,patlıcan salatamız servise hazırdır.
AFİYET OLSUN...
                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

17 Eylül 2011 Cumartesi

BAYAT EKMEK KÖFTESİ

BAYAT EKMEK KÖFTESİ


Herkese merhabalar.
  Uzun zaman olmuş bayat ekmekleri değerlendirme konusunda sizlere tavsiye vermeyeli,aslında birkaç tarifim vardı ama bir türlü yayınlayamadım.İşte bu da onlardan biri,denemenizi tavsiye ederim,hem leziz hemde bizi ziyankarlıktan kurtaracak tariflerden sadece birisi diyorum ve tarifime geçiyorum..

MALZEMELER

1 adet bayat ekmek
2 adet yumurta
2 su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 orta boy rendelenmiş soğan
2 adet rendelenmiş sarımsak
tuz
değirmende çekilmiş karabiber
pul biber
tuzot
nane
kekik
kimyon
kırmızı toz biber
maydanoz(ben kuru kullandım siz tazede kullanabilirsiniz)
dereotu(onuda kuru kullandım siz yiine tazesini kullanabilirsiniz,yada hiç katmayadabilirsiniz)
birkaç kaşık galeta unu(harç kendini toplayana kadar dökenbiirsiniz ama çok abartıp köfteyi sertleştirmeyelim)

kızartmak için sıvıyağ

HAZIRLANIŞI

   Öncelikle ekmeklerimizi ıslatıp eziyoruz,eğer benim ekmeklerim gibi fazla kurumuşsa ben küflenmesin diye özellikle kurutuyorum,biraz daha fazla ıslatmanız gerekebilir.ıslattığımız ekmekleri elimizle yoğurarak iyice ezelim ve sularını avucumuzla sıkabildiğimiz kadar sıkıp başka bir kaba alalım.üzerine tüm malzemeyi ialave edip iyice karışana kadar yoğuralım.eğer çok sulu kaldıysa biraz galeta unu takviyeside yapabiliriz.
ama abartmada katalım tamamen katı bir hamur olmasına gerek yok.
  sonra tavaya 4-5 yemek kaşığı yağımızı alalım ve kızdıralım köftelerden ceviz kadar parçalar koparıp elimizle düzleyip tavaya atalım ve bir spatula yardımıyla biraz daha bastırıp inceltelim.altı iyice kızarana kadar sakın çevirmeyin dağılabilir.altı kızarınca bir spatula yardımıyla dikkatli bir şekilde çevirip diğer tarafınıda kızartalım ve kağıt havlu serilmiş tabağımıza alalım.
ılık olarak servis edelim,hatta ben soğuk daha çok sevdim..

BAYAT EKMEK KÖFTESİ
AFİYET,ŞEKER OLSUN...

15 Eylül 2011 Perşembe

PASTANE POĞAÇASI


Herkese merhabalar.
  ramazan dolayısıyla ihmal ettiğim poğaça,kek gibi tariflerime ağırlık verdim bu aralar,malum ramazanda en çok yemek ve tatlı tariflerine ihtiyaç duyulur,bende bu nedenle yemek ve tatlı tarifleri ağırlıklı yayınlar yapmıştım,artık poğaça,kek v.s tariflerine ağırlık verme zamanı gelmişti.bu tarifteki poğaçamda çok güzel mayalı bir poğaça,zaten mayasız poğaça yaptığım ve yediğim pek yoktur benim.
nedense mayasız poğaçaları pek sevmem.böyle kabarmış yumuşacık ve sıcak olacak ki reyhan afiyetle yesin:))

MALZEMELER

1 paket oda sıcaklığında margarin(250 gr)
2 adet yumurta(birinin sarısı üzerine)
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık su ve süt karışımı
2-3 tatlı kaşığı tuz
3 talı kaşığı tozşeker
aldığı kadar un
içine:
beyaz peynir
dilerseniz maydanoz

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle mayayı derin bir kaba alıp üzerine toz şeker ,ılık süt ve su karışımını döküyoruz ve elimizle eziyoruz.üzerine 1 yumurta ve bir yumurta akını,oda sıcaklığındaki margarini,tuzu ekleyip iyice eze eze karıştıralım.kontrollü bir şekilde ununu ilave etmeye başlayalım.kulak memesi kıvamında olacak hamur hafiften eliniz yapışabilir.kıvamını alınca ılık bir ortamda üzerini kapatarak en az iki katına gelene kadar mayalanmaya bırakalım.mayalanma işlemi bitince 1-2 dakika daha yoğurup hamurun gazını alalım.
  ardından limon büyüklüğünde parçalar alıp elimizle açalım ve içi harcından bolca doldurup kapatalım.ek yerleri alta gelecek şekilde yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.sonra üzerilerine yumurta sarısı sürelim ve 30 dakika kadar üzerini örttüğümüz tepside tekrar mayalanmaya bırakalım.30 dakika sonra önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında altı üstü nar gibi olana kadar pişirelim.
fırından alıp içine örtü yerleştirdiğimiz derin bir kaba alalım ve üzerini aynı örtüyle kapatalım ilk sıcağı çıkana kadar.
   Sıcacık servis edelim...





AFİYET OLSUN...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

13 Eylül 2011 Salı

ŞEHRİYELİ KUZU KULAĞI SALATASI

ŞEHRİYELİ KUZU KULAĞI SALATASI


Herkese merhabalar.
aslında bu tarifim çok eski yani yapalı bayağı bir zaman oldu ama bir türlü yayın sırası ona gelmedi:)
  e artık yayınlayayım yani değilmi?
yaptığım gün pazardan aldığım kuzu kulaklarını değişik nasıl bir tarifle yapsam diye düşünürken,biraz araştırma yapıp bu arifi bulmuştum,gerçi kendime göre değişiklikler yaptım o ayrı,yalnız bu tarifin orjinalini nereden aldım hatırlamıyorum,nette baktım bulamadım.gerçi dediğim gibi ben biraz kafama göre takıldım,ama şehriye fikri bana ait değildi,şehriyeyi çok sevdiğim için mutlaka bu tarifi denemeliyim dedim ve denedim,sonuç harikaydı,peynir,şehriye ve kuzu kulağı birbirine çok yakıştı,sofrada ise çok şık bir sunum oldu doğrusu.mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.

MALZEMELER

1 çay bardağı arpa şehriye
1 demet kuzu kulağı
taze reyhan yaprağı
yarım yağlı beyaz peynir
tuz
limon
sızma zeytinyağı

HAZIRLANIŞI

 Öncelikle yeteri kadar suyu içine biraz sıvı yağ birazda tuz atıp arpa şehriyeleri iyice yumuşayıp şişene kadar pişirelim.süzelim ve soğuk sudan geçirip bir kenara alalım.
diğer tarafta ayıklayıp yıkadığımız kuzu kulağı yapraklarını bir bölümünü servis tabağını kenarına koymak üzere ayıralım,kalan yaprakları da elimizle iri iri doğrayalım ve karıştırma kabına alalım,şehriyenin yarısınıda doğradığımız kuzu kulaklarının üzerine ekleyip limon yağ ve tuz ilave edip iyice harmanlayalım.diğer tarafta ayrı bir kapta kalan şehriyeye de aynı şekilde limon yağ ve tuz ekleyip karıştıralım .

   Kalan bütün kuzu kulağı yaprakları ve reyhan yapraklarını muntazam bir şekilde servis tabağına dizip üzerine yağ ve limon gezdirelim,dilerseniz tuzda ekleyebilirsiniz.
üzerine karıştırdığımız kuzu kulağı  ve arpa şehriye karışımını dökelim.kalan şehriyenin yarısını da üzerine serpiştirip dilediğimiz kafar küçük küp küp doğranmış beyaz peyniri de üzerine serpiştirelim.
ve salatamız artık servise hazırdır.karışık görünse de yapımı aslında çok kolay direk hepsini karıştırıp da yapabilirsiniz fakat o zaman sunum pek göze hitap etmez,yani bu aşamalar yalnızca şık bir sunum için.
AFİYET OLSUN...

                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

12 Eylül 2011 Pazartesi

İLK ŞEKER HAMURU KURABİYE DENEMESİ



Herkese merhabalar.
Evettttt sonunda bu işe de el attık,haydi hayırlısı:)))))
.daha evvel hiç denemediğim acaba bir kursa gidip öğrensem mi? diye düşünüp dururken,sağ olsun butik pasta ve kurabiye yapan canım arkadaşlarım,kursa ne gerek var biz sana anlatırız yaparsın dediler beni de aldı bir heves:))
   İş sadece malzemeleri almaya kalmıştı.hemde bana yardımları birebir değil netten oldu.sevgili arkadaşım selma  ,seda ve hümeyra üçünüze de çok teşekkür ediyorum ve öpüyorum.isimlere tıklarsanız onların o güzel blogunu da gezmiş olursunuz,hatta dilerseniz sipariş bile verebilirsiniz.
Genel olarak çocukların hoşuna gidebilecek modeller çalıştım,çünkü bunları Yağız'ıma yaptım.
   aslında pek malzemem de yoktu kızlar ilk etapta fazla birşey alma dedi bende almadım yalnızca şeker hamuru,kalem ve birkaç kalıpla başladım,ama zor oldu bayağı bir aksesuar istiyormuş kendi kendime bir şeyler yapmaya çalıştım,umarım berbat değildir:)))

Bayağı bir acemi işi oldu ama yinede sizlerle paylaşmak istedim.ama kendime güveniyorum,biraz daha gerekli malzemeyle daha iyi şeyler çıkaracağım,inşallah.

Eğer sizde yapmak isterseniz mutlaka yapmalısınız biraz araştırma birazda malzemeyle olmayacak şey değil.ben birde paldır küldür aceleyle yaptım:))
demek ki neymiş istedikten sonra her şey oluyormuş,daha iyisi mi?oda zamanla olacak:))
    belki kim bilir şuan biraz uzak gelse de belki bir gün butik pastada yaparım diyorum ve hepinize sevgilerimi gönderiyorum...
Bu defa afiyet,şeker olsun diyemiyorum çünkü tarif yok,ama sormak istediğiniz bir şey olursa ben hep buradayım...

SAĞLICAKLA KALIN...

11 Eylül 2011 Pazar

ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN DOLMASI


Herkese merhabalar.
  Sırada nefis  yöresel bir lezzet var,bu dolmalar bir harika,bence güneydoğu mutfağının en güzel yemeklerinden biridir kuru patlıcan dolması.
   Bayılıyorum bu lezzete, doğru düzgün yemek yemediğim halde inanın,bir günde 15-20 tane yediğim olmuştur.yok artık demeyin bu bir gerçek.
Mutlaka denemeniz gereken bir tarif ,asla pişman olmazsınız.,

MALZEMELER

•20 adet kuru patlıcan
•2 adet kuru soğan
•1 baş sarımsak   (1 diş değil, 1 bütün baş olacak)
•1/2 yemek kaşığı domates salçası
•1/2 yemek kaşığı biber salçası
•1,5 su bardağı pirinç
•1,5 çay bardağı zeytinyağı
•2 tatlı kaşığı toz şeker
•taze çekilmiş karabiber
pul biber
kimyon
1/4 demet taze nane (yoksa kurusu da olur)
tuz
•maydanoz ve dereotu
•3-4 yemek kaşığı nar ekşisi veya sumak ekşisi

HAZIRLANIŞI

    Öncelikle bir tencerede suyumuzu kaynatalım.Kaynayan suyun içine patlıcanlarımızı atıp,biraz kaynatıp suyunu süzelim.Tekrar temiz kaynar suyla bir daha haşlayalım.bu işlemi 3-4 kez tekrarlayalım,yoksa patlıcanlar acı suyunu atamaz.Çok haşlamamaya dikkat edelim patlıcanlar dağılmasın.Bir çatalla kontrol kontrol edelim,yumuşamış ise daha fazla haşlamamalıyız.
    Sonra başka bir tencereye yağımızı alalım ve ısıtalım, yemeklik doğranmış yada rondodan geçirilmiş soğan ve sarımsaklarımızı ölene kadar iyice kavuralım.Daha sonra salçaları da ekleyip biraz daha kavurup,yıkanmış pirinçleri ilave edelim,tuzunu,şekerini de katıp biraz daha kavuralım.Kavrulan harca 1/2 su bardağı suyu ilave edip kısık ateşte suyunu çekmeye bırakalım.
    Piştikten sonra baharatları ,maydanozu ve dereotunu da ekleyip karıştıralım.Ben dereotu ve maydanozun kuru olanını tercih ettim, siz dilerseniz bir kaç sap tazesinden de kullanabilirsiniz..Harcımız hazır olunca patlıcanları yırtmadan dikkatli bir şekilde bir parmak boşluk kalacak şekilde dolduralım ve tencereye yatık bir şekilde dizelim.Birinin ağzı bir diğerinin altına gelecek şekilde olmalı.Üzerine biraz tuz serpip bir parmak altına gelecek şekilde sıcak suyunu da ilave edip üzerine bir tabak koyalım ki dolmalarımız dağılmasın.Kaynadıktan sonra altını iyice kısıp pişmeye bırakalım.
 Pişmeden 15-20 dakika önce nar ekşisini yada sumak ekşisini ekleyelim. Patlıcanlar ve iç harcı yumuşayınca ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  Zevkimize göre süsleyip soğuk olarak servis edelim..
AFİYET OLSUN...

                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

10 Eylül 2011 Cumartesi

PATATESLİ TEPSİ BÖREĞİ

PATATESLİ TEPSİ BÖREĞİ


bayram ha geldi ha gelecek sonunda onuda bitirdik bu tarifimde şekerpareden sonra bayramda yaptığım böreğim.biraz kolaya kaçtım,bir dahaki bayrama elimle börek açmak artık farz oldu bana:)))
    klasik ama güzel bir tariftir,benim tarifimde aklınızda olsun..
buyrun tarifime...

MALZEMELER

5 adet yufka

iç harcı için:

2 adet orta boy soğan
8-9 adet orta boy patates
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
1,5 yemek kaşığı domates salçası
tuzot
tuz
pulbiber
değirmende çekilmiş karabiber

sosu için:
3 çay bardağı süt
1 yumurtanın akı
4-5 yemek kaşığı sıvıyağ

üzerine:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
susam
çörekotu

HAZIRLANIŞI

öncelikle patateslerimizi haşlayalım,sonra kabuklarını soyup iyice ezelim.ardından tencereye yağımızı alıp ısıtalım ve yemeklik doğranmış yada rendelenmiş soğanları ekleyip kavuralım.salçamızıda ekleyip ,bir iki yemek kaşığı suyla iyice salçayı ezelim ve ezilmiş patatesleri ekleyip karıştıralım.tuz ve baharatlarınıda ekleyip kavuralım ve ocaktan aldıktan sonra ılımaya bırakalım..
diğer tarafta yağladığımız tepsiye ilk yufkayı serelim ve iyice karıştırdığımız sostan biraz dökelim.ikinci yufkayıda serip sos dökelim.üçüncü yufkayada sos döküp iç harcını eşit bir şekilde tamamını yaylım,dilerseniz tamamını bir kat yerine iki katada yaybilirsiniz.tercih sizin..kalan yufkalatıda soslayıp en alttaki yufkanın sarkan kısmını üzerine kapatıp kalan sosu boca edelim.
üzeri için yumurta sarısı ve yoğurdu karıştırıp fırçayla üzerine sürüp bolca susam ve çörekotu dökelim ve önceden ısıtılmış 200 dereceli fırına sürelim.altı üstü nar gibi kızarana kadar pişirelim.ılık olarak servis edelim.

PATATESLİ TEPSİ BÖREĞİ



AFİYET,ŞEKER OLSUN....

6 Eylül 2011 Salı

KIZILCIK KOMPOSTOSU

KIZILCIK KOMPOSTOSU

sırada aromasıyla beni mest eden bir komposto tarifi var.ben çok seviyorum kızılcığın lezzetini,hele o muhteşem rengi yokmu bayılıyorum.eğer denemediyseniz mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
lafı kısa kesiyorum ve tarifime geçiyorum...


MALZEMELER

650 gr kızılcık
1 su bardağı tozşeker
10 su bardağı su
1 adet küçük limon

HAZIRLANIŞI

öncelikle kızılcıkları ayıklayıp yıkayalım ve süzelim.tencereye alalım ve üzerine şekerini dökelim,suyunuda ilave edip ocağın altını yakalım ve kaynamaya bırakalım.kaynayınca limonun suyunu sıkıp,kabuğuyla birlikte posasınıda atalım.rengi iyice çıkana kadar biraz daha kaynatalım.bu arada 1-2 kaşık bir bardağa alıp ılıtıp tadına bakabilirsiniz,şekeriz az geldiyse şeker ekleyebilirsiniz.fazla gelirsede su ilavesi yapabilirsiniz.bana göre tam kıvamındaydı.
rengini verince ocağın altını kapatıp ılımaya bırakalım.ılıyınca dilerseniz sürahiye alabilirsiniz dilersenizde aynı tencereyle buzdolabına kaldıralım.soğuk olarak servis edelim.


KIZILCIK KOMPOSTOSU

AFİYET OLSUN...
                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

5 Eylül 2011 Pazartesi

PASTANE USULÜ ŞEKERPARE

PASTANE USULÜ ŞEKERPARE


  Bayramın ardından herkese merhaba.
bu gece itibariyle bayramda bitti artık,Allah nice bayramlara ulaşmak nasip etsin hepimize inşallah...
bu enfes şekerpareler bayram tatlılarımdan birisi.eşimin en favori tatlısı olan şekerparenin pastahane usulü olanı.gerçekten enfes bir şey oldu,bu güzel tarif için yeşim ablaya çok teşekkür ediyorum.
diğer şekerpare tarifimde enfestir ama buda ayrı bir güzel oldu,mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.asla pişman olmayacaksınız,tabi püf noktalarına uymayı unutmayın.
ilk püfümüz,hamur nar gibi kızaracak
ikinci püf,üzerine süreceğimiz yumurta sarısını çırpmayın
ve üçüncü püfde aşağıda yazacağım gibi,yağları ,pudra şekerini ve yumurtayı çok iyi çırpmak.
kabartma tozu değil karbonat kullanıyoruz ve tabi unu elemeyi de unutmuyoruz.

MALZEMELER

125 gr.oda ısısında yumuşak tereyağ
1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
4 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri
2 adet yumurta(birinin sarısı üzerine)
1 çay kaşığı karbonat
1 çimdik tuz
yaklaşık 2,5 -3 su bardağı elenmiş un
şerbeti için:
4 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
1/4 limonun suyu
süslemek için:
fındık
PASTANE USULÜ ŞEKERPARE

HAZIRLANIŞI

  Derin bir kabın içine sıvı yağ,pudra şekeri,yumurtalar ve tereyağını alıp iyice çırpalım.krema kıvamında olmalı.
  iyice çırptıktan sonra karbonat ve bir çimdik tuzu da ilave edip karıştıralım.
yavaş yavaş elenmiş unu da ekleyerek yoğurmaya başlayalım.hamur kulak memesi kıvamında olacak ve elinizle bastırdığınızda kıyır kıyır olacak,bu aşamadan sonra yoğurmayı bırakalım.

  Hamurdan cevizden büyük parçalar koparıp oval şekil verip hafif elimizle bastıralım.çırpmadan hafif patlattığımız yumurta sarısını sürüp,çatalla çizgi derin çizgi çekelim.
hafif yağladığımız tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim.sakın az pişirmeyin şerbetlenince hamurlaşır.

  Şerbet içinde şekeri ve suyu ocağa alıp kaynatalım,almaya yakın limonu sıkalım.orta kıvamlı bir şerbet olacak ve ılımaya bırakalım.Şekerpareleri fırından alalım ve 2-3 dakika bekletip ılık şerbeti üzerine boca edelim.Şerbet ılık,tatlı sıcak olacak ama fırından alır almaz değil ilk sıcağı çıkınca dökülecek.arada tatlıları ters düz edebilirsiniz.tatlıyı biraz dinlendirelim,mesela sabah yaptıysak akşam servis edelim,akşamdan yaptıysanız ertesi gün servis edelim.birde tatlı şerbetini iyice çekince tatlıları şerbetten çıkarmanızı tavsiye ederim,yumuşayabilir.mesela 24 saatten fazla olduysa artık şerbetten çıkarabilirsiniz.
  Üzerini toz antep fıstığıyla süsleyip servis edelim.

Kaynak:YETURLA LEZZET KARELERİ

AFİYET OLSUN...

                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

1 Eylül 2011 Perşembe

LEBENİYE ÇORBASI

LEBENİYE ÇORBASI

Herkese merhabalar.
  Bu güzel ve yeni moda çorba iftar soframızdan,bu çorbayı her yediğimde yada yaptığımda ''tam tetematiyle ''demek geliyor içimden:)))
Gerçekten leziz ve sunumu çok güzel bir çorba,tam davet sofralarına layık.Denemediyseniz mutlaka denemelisiniz diyorum ve tarifime geçiyorum.

Diğer çorba tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

köftesi için:
250 gr kıyma
1 orta boy soğan
tuz
değirmende çekilmiş tane karabiber
köfteleri kızartmak için
birkaç kaşık sıvıyağ

2 lt su
1 çay bardağından 2 parmak eksik pirinç
1 kase haşlanmış kabuğu soyulmuş nohut
terbiyesi için:
1,5 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
üzerine
2-3 yemek kaşığı tereyağ
nane
LEBENİYE ÇORBASI

HAZIRLANIŞI

   Öncelikle köfte malzemelerini karıştırıp güzelce yoğurup nohuttan küçk parçalar  koparıp yuvarlayalım ve buzdolabına kaldıralım.birkaç saat dinlensin.
diğer tarafta tencereye yıkadığımız pirinçleri alıp üzerine suyu dökelim ve kaynamaya bırakalım.biraz kaynadıktan sonra haşlanmış nohutları da ekleyelim,biraz daha pişirip pirinçler iyice yumuşayınca terbiye malzemelerini karıştırıp yavaşça birkaç kaşık çorbadan ekleyip ılıtalım ve içine dökelim.biraz daha pişirip altını kapatalım.
köftelerimizi de yağda kızartıp onları da bir kenara alalım.
eğer çorba soğuduysa tekrar ısıtıp köfteleri servisten 15-20 dakika önce ekleyelim.En son tereyağında naneyi yakıp sıcak olarak servis edelim.

AFİYET OLSUN...

                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi