29 Ekim 2012 Pazartesi

BAYRAM SOFRAMIZ ve CUMHURİYET BAYRAMI



Herkese merhabalar.
  Bu yıl aralıksız bayram kutluyoruz, ne de güzel denk geldi.Kurban bayramı bitti,cumhuriyet bayramı kutlamaları başladı.Bu yıl cumhuriyet bayramı benim için ayrı bir anlam taşıyor.Neden mi?


  ''Sevinçle,sağlıkla geçsin
   Sabahımız, akşamımız
   Kutlu olsun hepimize
   Cumhuriyet bayramımız''
BEN OKULA CUMHURİYET BAYRAMI'NA GİDİYORUM
,BİR ŞİİR OKUYUP GELECEĞİM BAKIŞI :)


  İşte benim yakışıklım,bayramda  bir aksilik olmazsa bu kıta'yı okuyacak da ondan.Öğretmeni üç arkadaşıyla birlikte onu seçmiş.Birlikte ezberledik,çalıştık umarım utanıp sıkılmaz güzelce okur.Ben utangaçlığım yüzünden bayramlar da hiç şiir okuyamadım,hala da öyleyim,toplumda yüksek sesle hiçbir şey okuyamam :( o'da benim gibi toplumda utangaçlık yapıyor ama bu şiiri okumak için çok hevesli,inşallah güzelce okur da hevesi kırılmaz .Hadi hayırlısı :)

  Herkesin cumhuriyet bayramı kutlu olsun...

                                                              BAYRAM SOFRAMIZ



  Küçük olduğum için bayram sofrasını ancak dördüncü gün kurabildim.Çok kalabalık değildik ama yeteri kadardık. Kayınvalide'mleri ağırladım.Yedik ,içtik sohbet ettik ve kurban bayramını birlikte uğurladık.
   Kurban bayramı olunca kurulan sofra da klasik oluyor.Et kavurma ve pilav olmazsa olmaz.Yanında da çorba,salata ve tatlı oldu mu tamamdır.Benimde sofram da böyle bir menüden oluşuyordu,bakalım neler varmış ?

Soframız da ;

Yoğurtlu buğday çorbası
et kavurma
pirinç pilavı  (pilavın tarifini BURADA yayınlamıştım,sadece şehriyesiz ve tavuk suyu kullanmadım,kavurma için beyaz ve sade pilav her zaman daha uygundur,et suyu katmak isterseniz kullanın ama zaten üzerinde at olacağı için ağır olabilir,tercih sizin )
havuç tarator
mevsim salata
boşnak tatlısı


BAYRAM KAVURMASI
Et kavurma

BOŞNAK TATLISI
Boşnak tatlısı


Havuç tarator

Tarifleri önümüzdeki günlerde ekleyeceğim,takipte kalın derim.
   Sağlıcakla kalın...

23 Ekim 2012 Salı

TRUFFLE(CHOCOLATE TRUFFLES) ve İYİ BAYRAMLARR

TRUFFLE(CHOCOLATE TRUFFLES)


Herkese şimdiden mutlu bayramlar,iyi tatiller.
  Umarım hepimiz için en güzel bayramlardan biri olur bu bayram.Her ne kadar eski bayramların tadı artık yok deyip klişe bir laf edecek olsam da,kesinlikle öyle.Artık çoğumuz için bayram sadece tatilden ibaret galiba,yine de eskisi kadar olmasa da layıkıyla yaşamaya çalışanlar var biliyorum.
  Neyse efendim bu bayram da tatlı yiyelim tatlı konuşalım diye taslakta güncellenmeyi bekleyen eski bir tarifimi getirdim sizlere.Çok eskiden yabancı bir siteden almıştım,ama o zaman blog yazmadığım için not etmeyi de unutmuşum,bu nedenle kaynak gösteremiyorum.
  Hakiki truffle tarifidir,yoğun çikolata seviyorsanız mutlaka deneyin derim.
Aşağıda bayram da yapabileceğiniz nefis önerilerim var,göz atmayı unutmayın !

Tekrar mutlu bayramlar,bayramdan sonra görüşmek üzere...

MALZEMELER

400 gr iyi kalite bitter çikolata
200 ml krema
2 tatlı kaşığı dolu dolu tereyağ

süslemek için:
toz antep fıstığı
fındık kırıkları
hindistan cevizi
kakao
renkli pasta süsü
kakaolu pasta süsü
v.s

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle kremayı ısıtalım,kaynamaya başlayınca altını kapatıp parçalara böldüğümüz bitter çikolataları ısınan kremaya atalım ve hızlıca karıştıralım,pürüzsüz olana kadar karıştırmaya devam edelim.Ardından oda sıcaklığındaki tereyağını ufak parçalara bölüp,onu da çikolatanın içine atalım.Homojen bir karışım elde edene kadar tekrar karıştıralım ve kapaklı bir kaba aktarıp buzdolabına kaldıralım.En az bir gece bekletelim.
  Ertesi gün öncelikle truffle'u servis edeceğimiz tabağı boş olarak buz dolabına koyalım,ardından akşamdan hazırladığımız çikolatanın yarısını buzdolabından çıkaralım (bunun nedeni,çok çabuk eridiğinden şekil vermek zor oluyor,yarısını yapana kadar diğer yarısı eridiği için,ilk yarısını çıkarıp başlamak en güzeli).
  1 tatlı kaşığı kadar elimize alıp yuvarlayalım ve dilediğimiz malzemeye bulayıp her yaptığımız truffle'u bekletmeden buzdolabında ki servis kabına alalım.
   Yalnız çikolataları hazırlarken seri davranmalıyız,çok çabuk eriyor,şekil vermekte zorlanabilirsiniz.

Buzdolabında saklayıp,soğuk olarak servis edelim.

Not:  İyi kalite çikolata ve krema kullanmanız çok önemli,lezzeti kaliteli malzemeyle birebir orantılıdır.
Not:  Sadece yiyeceğiniz kadarını buzdolaptan çıkarıp,mutlaka buzdolabında muhafaza edin.

AFİYET,ŞEKER OLSUN...
.....................................................

                                                        BAYRAM İÇİN ÖNERİLERİM




Tüm şerbetli tatlı tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.








Tüm sütlü tatlı tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.









Tüm börek tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.







Tüm dolma ve sarma tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.







Tüm et yemekleri tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.







Tüm kahvaltılık tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.








Tüm salata ve meze tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.


Tüm pilav tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.








Tüm çorba tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.








Bayram sofranız için BURADAN faydalanabilirsiniz.









Herkese tekrar iyi bayramlar...

19 Ekim 2012 Cuma

DERİN DONDURUCU DA TAZE FASÜLYE , PATLICAN KIZARTMASI VE KÖZLENMİŞ PATLICAN



Hayırlı cumalar,mutlu hafta sonları.
 Haftayı kış hazırlıklarının şimdilik son yayınıyla bitirmek istedim.Malum önümüzdeki hafta bayram haftası,bunları yayınlamak olmaz,börek,tatlı tarifleri havada uçuşacak,uçuşmalı da :)
  Bu yayınım da İki sebze , dört yöntem bulacaksınız.Ayrı ayrı yazmaktansa tek yayında birleştirmek istedim.Genel ve kendi püf noktalarımla,ayrıntılı olarak yazdım,umarım işinize yarar.


Domatesli taze fasülye nasıl hazırlanır ?

malzemeler
2 kg taze fasülye
1 kg rendelenmiş domates

  Öncelikle fasülyeleri ayıklayıp dilediğimiz gibi doğrayalım (ben 2 parçaya böldüm) ve yıkayıp,süzelim.Domatesleri ya rondodan geçirelim yada rendeleyelim.Fasülyelerin rahatlıkla sığacağı kadar büyüklükte bir tencereyi ocağa alalım.Yalnız size tavsiyem fasülyeler ve domatesler tencerenin en fazla yarısına kadar gelsin,yoksa karıştırmak çok zor oluyor,bir tarafının rengi dönerken diğer taraf çiğ kalıyor.Tencereye sığmazsa 2 seferde yapmanızı tavsiye ederim.
   Ocaktaki tencereye önce domatesleri ardından hemen fasülyeleri ekleyip kapağı kapalı ama sık sık karıştırark hafif rengi dönene kadar pişirelim.yaklaşık 10 dakika pişirmek yeterlidir,ancak fasülyenin miktarına göre süre biraz uzayabilir.Önemli olan rengi hafif dönsün.Rengi dönen fasülyeleri ocaktan alıp soğumaya bırakalım.İyice soğuyan fasülye domates karışımını,bir seferde pişireceğimiz kadar miktarlarda kilitli buzdolabı poşetine koyup,içindeki havasını alalım ve kilitleyip derin dondurucuya yerleştirelim.
   Pişireceğiniz zaman yağını,soğanın ekleyip kavurduktan sonra,buzluktan çıkardığınız fasülyeleri çözdürmeden tencereye ilave edip biraz kavurup,diğer malzemelerini de ekleyip pişirebilirsiniz.

Sade fasülye nasıl hazırlanır ve saklanır ?

malzemeler
dilediğiniz kadar taze fasülye
kaynar su
soğuk yada buzlu su

   Öncelikle fasülyeleri ayıklayıp,doğrayalım,yıkayıp,süzelim.Eğer kılçık varsa ki kılçıksız olanını seçmeye dikkat edelim, yanlarından bıçakla kesmeyi unutmayalım.Büyük bir tencereye suyu doldurup kaynatalım ve kaynayan suya fasülyeleri suyun en fazla yarısı kadar atıp yaklaşık 1-1,5 dakika kadar arada karıştırarak bekletelim.Kevgir kepçe yardımıyla kaynayan sudan alıp soğuk suyun içine atıp pişme işlemini bitirelim,yani şoklayalım.Hatta buzlu suya bile atabilirsiniz.Fasülyeleri soğuk sudan alıp kevgirde süzdürüp temiz bir havlu yada kağıt havlunun üzerinde kurutalım. Kilitli buz dolabı poşetine bir seferde pişirebileceğimiz kadar doldurup havasını alalım ve kilitleyip derin dondurucuya yerleştirelim.Fasülyelerin tamamı bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım.




Patlıcan kızartması nasıl yapılır ve saklanır ?

malzemeler
Yeteri kadar patlıcan
kızartmak için sıvıyağ
tuz

  Öncelikle patlıcanları yıkayıp,pijama şeklinde soyalım ve dilediğimiz gibi dilimleyip (ben yuvarlak dilimledim) yaklaşık 30 dakika kadar tuzlu suda bekletip acı suyunun çıkmasını sağlayalım.Bekleyen patlıcanşarı sudan sıkarak alıp kağıt havlu yardımıyla kurulayıp,tuzladıktan sonra ve kızgın yağda kızartalım.Kızaran patlıcanları kağıt havlu üzerine alalım,tüm patlıcanlar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayıp soğumaya bırakalım.
  Soğuyan patlıcanları kilitli buz dolabı poşetine yerleştirip havasını alıp kilitleyelim ve derin dondurucuya yerleştirelim.
   Kullanacağınız zaman derin dondurucudan çıkarıp çözdürelim.Üzerine dilerseniz domates sosu dilerseniz sarımsaklı yoğurt döküp,afiyetle tüketebilirsiniz.Ama patlıcanlar soğuk olduğu için sıcak bir domates sosu daha çok yakışacaktır aklınızda olsun.


Közlenmiş patlıcan nasıl yapılır ve saklanır ?

malzemeler
Dilediğiniz kadar patlıcan

  Öncelikle patlıcanları yıkayıp,bıçakla birkaç yerinden delikle açalım.Ben közlemeç denen aletle ocağın üzerinde yaptım evde en iyi ve lezzetli yöntem budur.Eğer imkanınız varsa gerçek közde yapmanızı tavsiye ederim.Ama ben uğraşamam derseniz fırında ya da mikro dalga fırında da soldurablirsiniz,ama adı üzerinde közleme değil soldurma oluyor ve lezzetinden oldukça çalıyor ama yinede tercih sizin.
   Patlıcanları arada çevirerek her yerinin yumuşamasını sağlayalım.Yeteri kadar közlenen patlıcanları ocaktan alıp poşetin içine koyup ağzını kapatalım.Bir süre bu şekilde beklerse daha kolay soyulacaktır.
   Tüm patlıcanlar bitene kadar aynı işlemleri tekrarlayalım.Patlıcanların tamamı közlenip,yeteri kadar poşette bekledikten sonra patlıcanları hiç su değdirmeden kabuklarından sıyıralım.Ben patlıcanlar sıcak olduğu için patlıcanın ortasını yarıp içini çıkardı.Tek tek kabuklarını soymadım.Üzerindeki pullardan kurtulmak için asla suyun altına tutmayalım,bu işlem tüm köz lezzetini alıyor.
   Soyduğumuz patlıcanları dilediğiniz büyüklükte doğrayıp soğumaya bırakalım.Soğuduktan sonra kilitli buz dolabı poşetine yerleştirip havasını alalım,kilitleyip derin dondurucuya yerleştirelim.


AFİYET,ŞEKER OLSUN...

17 Ekim 2012 Çarşamba

KABAK GRATEN ve BEŞAMEL SOS YAPIMI

KABAK GRATEN
Herkese merhabalar.
  Öncelikle yorumlarınızla,mesajlarınızla beni bu hasta halimle yalnız bırakmadığınız için ve güzel önerileriniz için çok teşekkür ediyorum.İyi ki varsınız.
Blog yazmanın belki de en güzel yanı bu, yüzünü gördüğünüz ve  hiç görmediğiniz, kimisi yakınlarda kimisi ulaşamayacağınız kadar uzakta güzel insanlar kazanmış olmak.Sırf bunun için bile yazmaya değer.
  Bugün çok güzel bir kabak yemeğini ve beşamel sosun en güzel şekilde nasıl yapılabileceğini yazdım.Sizinde eklemek istediğiniz bir şeyler olursa lütfen yazın,severek okurum ve uygularım.
Kabak graten nefis bir ara sıcak desem başım ağrımaz,kabak sevmeyen biri bile rahatlıkla yiyebilir.Eğer içinde kabak olduğu anlaşılmasın, çocuğum yada sevmeyen biri hiç anlamadan yesin derseniz kabakları daha küçük doğrayabilirsiniz.Mutlaka deneyin derim.

MALZEMELER

3 adet kabak
tuz
taze çekilmiş karabiber
zeytinyağı

kıymalı harç için:
3 yemek kaşığı sıvı yağ
200-250 gr. kıyma
1 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz
pul biber
değirmende çekilmiş karabiber

Beşamel sos için:
reçete aşağıda

üzerine:
yeteri kadar rendelenmiş kaşar peyniri

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle kabakları yıkayıp yuvarlak kesip derin bir kaba alalım.Üzerine tuz ve karabiberi serpelim,birazda zeytinyağı gezdirip güzelce harmanlayalım. Borcam bir fırın tepsisine yerleştirip 200 dereceli fırında kabaklar hafif yumuşayana kadar (yaklaşık 25 dakika ) pişmeye bırakalım.
  Diğer taraftan kıymalı harç için tavaya yağımızı alıp ısıtalım.Kıymayı ekleyip kavuralım.Yemeklik doğranmış soğan ve sarımsakları da ekleyip kavurmaya devam edelim.En son salçasını ekleyip biraz daha çevirdikten sonra tuz ve baharatlarını ekleyip,karıştırıp ocaktan alalım.
  Hafif yumuşayan kabakları fırından çıkarıp  kıymalı  harcı üzerine döküp biraz karıştırıp tekrar fırına sürelim.Bu defa kabaklar tamamen yumuşayana kadar pişireceğiz.O pişene kadar beşamel sosumuzun hazırlığını yapalım (tarif aşağıda) Pişen kabakların üzerine beşamel sosu döküp hafifçe sallayarak ya da bir bıçak ,çatal yardımıyla küçük dokunuşlarla beşamel sosun kabakların arasına doğru akmasını sağlayalım.En son üzerine yeteri kadar kaşar peyniri rendesi serpip tekrar fırına verelim,fırının alt bölmesinde, kaşar peyniri eriyip hafif kızarıncaya kadar pişirelim.
  Ağız ve yemek borumuzun sağlığı için ılık olarak servis edelim :)


BEŞAMEL SOS YAPIMI
BEŞAMEL SOS YAPIMI

malzemeler

2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
tuz
karabiber
1/2 çay bardağı kaşar peynir rendesi

hazırlanışı

  Öncelikle tereyağını tavaya alıp eritelim.Unumuzu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.Kavrulan una 2 bardak soğuk sütü bir seferde dökelim.Tuzunu ve karabiberini de ekleyip sürekli karıştırarak pişirelim. Beşamel sos kıvamını aldığında kaşar peyniri rendesini de ekleyip hızlıca karıştırıp ocaktan alalım.

Püf noktaları:

1. İyi bir beşamel sos için mutlaka tereyağ kullanmalısınız.Birde yapıştırmayan tabanlı bir kapta pişirmelisiniz.
2. Beşamel sos illaki bu ölçülerle yapılacak diye bir şey yok,ama kaç kaşık tereyağ koyduysanız aynı miktarda un koymak zorundasınız.Tabi süt miktarını da ona göre çoğaltmalı ya da azaltmalısınız.
3. Ben daha lezzetli olduğu için kaşar peyniri rendesi de ekliyorum ama siz katmasanız da olur.
4. Orjinal kıvamı budur ancak bazı yemeklerde biraz daha süt katarak daha akışkan yada daha az katarak kıvamlı bir beşamel sos yapmak mümkündür.Mesela daha rahat servis etmeniz gereken yemeklerde süt miktarını biraz azaltabilirsiniz.
5. Sütü yavaş yavaş dökmek topaklanmaya önlemez aksine topaklanma riski daha fazladır,mutlaka tek seferde dökmelisiniz,bir yandan da hızlıca karıştırmalısınız.

KABAK GRATEn
AFİYET OLSUN...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

15 Ekim 2012 Pazartesi

PASKALYA ÇÖREĞİ



PASKALYA ÇÖREĞİ
  Birkaç günlük aradan sonra herkese merhabalar,mutlu haftalar.
Geçen haftaya başlarken bu yazımda  hafiften hasta olduğumu yazmıştım ve haftaya öyle başlamıştım.Malesef nasıl yakalandıysam bu haftaya da aynı tempoda girdim.Bu defa çok ağır oldu,hiç hatırlamam 1 hafta boyunca hasta olduğumu.
   Bugün bir şeyler yazmak için o kadar uğraştım ki,hastalığın üzerine birde elimi hangi tarifime atsam bir sorun çıktı vazgeçtim,sonunda taslakta uzun zamandır yatan eski çöreklerim ilişti gözüme.Eğer şuan bu yazıyı okuyorsanız başardım demektir:)

  Neyse efendim gelelim konunun özüne,paskalya çöreğini hepimiz yapmasak da çoğumuz yemişizdir ve tabi çok severiz.Ben bu tarifi çok uzun zaman önce yanlış hatırlamıyorsam pakmaya'nın kitabından almıştım ama kendimce bayağı bir değiştirmek zorunda kalmıştım.Oradaki tarife göre oldukça şekersiz bir çörek oluyordu,hafif şekerli ve fındıklı bir ekmek düşünün aynen öyle,ben şeker miktarını kendi damak tadımıza göre 1/2 su bardağı artırdım ,birde yakışacağından emin olduğum için mahlep kattım.Siz az şekerli seviyorsanız yine sadece 1 su bardağı katabilirsiniz.


MALZEMELER

1 paket yaş maya veya 1 yemek kaşığı kuru maya
4 adet yumurta
2,5 fincan ılık süt
1,5 su bardağı pudra şekeri
100 gr margarin yada tereyağı
5 su bardağı un (hamur kendini toplamazsa biraz daha ekleyebilirsiniz)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep

üst malzemesi için:
1 adet yumurta sarısı
 iri taneli fındık
 2 çay kaşığı pekmez
 1 tutam şeker
PASKALYA ÇÖREĞİ

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle mayayı ılık sütte eritelim ,ardından oda sıcaklığındaki margarini yada tereyağı,sonra da diğer malzemeleri ekleyip kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edelim.Üzerini örterek 45 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.Mayalanan hamuru iki dakika daha yoğurup gazını çıkaralım. Hamuru 6 eşit bezeye bölelim.10 dakika daha bekletip sonra her bir parçayı uzunca yuvarlayıp rulo şekli verelim.Uç kısımlar daha ince ortalar daha kalın olmalı.
   Üstteki fotoğrafta da görüldüğü gibi saç örgüsü şekli verelim.Diğer 3 bezeye de aynı işlemleri uygulayıp,
 45 dakika daha mayalanmaya bırakalım,eğer vaktimiz yoksa kapağı açık 50-60dereceli fırında 15-20 dakika kadar bekletebiliriz.Tekrar mayalanınca üzerine karıştırdığımız yumurta sarısı ve pekmez karışımını sürelim,ardından biraz toz şeker serpip kırık fındıkları serpip, 180 dereceli fırında altı,üstü kızarana kadar pişirelim.
  Sıcak yada ılık olarak servis edelim.

Not:  Dilerseniz daha fazla bezeye ayırıp daha küçük ve tek kişilik çöreklerde yapabilirsiniz.

Not:  orjinal tarifine göre oldukça şekersiz bir çörek oluyordu,hafif şekerli ve fındıklı bir ekmek düşünün aynen öyle,ben şeker miktarını kendi damak tadımıza göre 1/2 su bardağı artırdım ,birde yakışacağında emin olduğum için mahlep kattım.Siz az şekerli seviyorsanız yine sadece 1 su bardağı katabilirsiniz.Tercih sizin.

PASKALYA ÇÖREĞİ

AFİYET,ŞEKER OLSUN...

11 Ekim 2012 Perşembe

KÖZLENMİŞ KIRMIZI (KAPYA) BİBER KONSERVESİ



Bir günlük aradan sonra yeniden merhaba.
  Kış hazırlıkları ağır aksak devam ediyor diye yazmıştım.Bu hafta biraz daha hazırlık yaptım ve sıcağıyla hemen sizlere ulaştırayım istedim.Belki sizlerde yapmak istersiniz.Hem konservesini hem de derin dondurucuda saklama yöntemlerini kendimce yazdım, tabi püf noktalarını da unutmadım.Bakalım nasıl yapıyor muşum ?

MALZEMELER

2,5 kg kırmızı (kapya) biberi
5-6 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 çay bardağı elma sirkesi (tercihe bağlı,kullanmasanız da olur)
1/2 demet maydanoz


HAZIRLANIŞI

  Öncelikle biberlerimizi yıkayıp suyunu süzelim.Üzerine bıçakla birkaç delik açıp közlemeçe yerleştirip közlenmeye bırakalım.Közlenen biberleri bir poşetin içine alıp ağzını bağlayalım ki kabukları kolay soyulsun.Tüm biberlerimiz bitene kadar aynı işlemleri yapalım.Poşette bekleyen biberleri soyup,çekirdeklerini çıkarıp dilediğimiz şekilde doğrayıp derince bir kaba alalım.Soyduğumuz biberleri asla sudan geçirmeyelim,köz tadını kaybeder.Kabın içindeki biberlerin üzerine doğradığımız sarımsakları,tuzu,şekeri ince kıyılmış maydanozu,zeytinyağı ve sirkeyi ekleyip iyice harmanlayalım.
  Kavanozları ve kapakları 2-3 dakika kadar kaynar suda bekletip kurulayalım.Karışımı kavanozu sadece kapak kısmı boş kalacak şekilde doldurup kapağını iyice sıkalım.
Bu şeklide 1 kg'lık 2 tane kavanoz çıktı,siz daha fazla isterseniz biber ve malzeme listesini çoğaltabilirsiniz.
   Buzdolabında muhafaza edelim.

İkinci yöntem derin dondurucuda saklamak:
  Bir kısmını da derin dondurucu da saklayabilirsiniz..ben derin dondurucuya koyduğum biberleri doğramadan kabuğunu ve çekirdeklerini temizleyip saklıyorum.Dilediğim şekilde kullanıyorum.Mesela içine peynirle yapılmış güzel bir karışım hazırlayıp meze olarak sunabilirsiniz.Dilerseniz yine doğrayarak salata yapabilirsiniz.
  Onu da doğrama işlemine kadar olan işlemleri aynen uygulayıp kilitli buzdolabı poşetine yerleştirip,fazla havasını aldıktan sonra sıkıca kapatalım ve derin dondurucuya yerleştirelim.

Püf noktaları:

1.   Biberleri közlemeçte közlemek istemezseniz fırında hatta mikrodalga fırında bile közleyebilirsiniz,ancak aynı lezzeti bulamayacağınızı şimdiden söyleyeyim.Hatta mümkünse odun ateşinde közleyin lezzetine doyamazsınız.

2.   Biberleri közledikten sonra kabuğunu soyarken ya da soyduktan sonra asla sudan geçirmeyin,bu hem lezzetinden çalan bir yöntemdir hem de köz tadını kaybetmesine sebep olur.

3.  Tam bir vakumlama işlemine tabi tutmadığımız için buzdolabında muhafaza etmelisiniz.
4.  Daha fazla dayanıklı olmasını istiyorsanız kapağını sıkıca kapatın,ters çevirip tencereye yerleştirin ve kaynatın.
AFİYET OLSUN...

10 Ekim 2012 Çarşamba

FIRINDA KARNIYARIK


Herkese merhabalar.
  Bugün nefis mi ? nefis bir patlıcan yemeğimiz var.Bizim evin en sevilen patlıcan yemeğidir.Her gün yapsam kimse itiraz etmez.Kimse itiraz etmez deyince sanki çok kalabalık bir topluluktan bahsediyormuş gibi oldum,halbuki hepi topu 2 kişiyiz :) Tabi Yağız'ı saymıyorum o şimdilik patlıcandan uzak duruyor.Aslında bu da benim suçum,içinde nikotin var diye çocuğa hiç yedirmedim.Şimdi de o yemiyor ama her Türk gibi o da eninde sonunda doğru yolu bulup,patlıcanın en lezzetli sebzelerden biri olduğunu anlayacaktır :)
  Eminim hepinizin evinde pişmiştir,pişmektedir ama birde benden okuyun bakalım nasıl yapıyorum ?


MALZEMELER

5 adet patlıcan
kızartmak için sıvı yağ
iç harcı için:
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 büyük boy kuru soğan
1 diş sarımsak
400-450 gr kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz
tuzot
pul biber
değirmende çekilmiş karabiber
1/4 demet maydanoz
sos için:
1 yemek kaşığı salça
1 küçük kase su
tuz
üzerine:
çeri domates
çarliston biber


HAZIRLANIŞI

 Öncelikle patlıcanlarımızı pijama şeklinde soyup,bıçakla birkaç delik açıp tuzlu suda 30 dakika kadar bekletelim.Suyunu süzüp,sıktığımız patlıcanları kızgın yağda kızartalım.Kızaran patlıcanları hemen soğuk su dolu bir kaba atalım.Bu şekilde fazla yağını suya kusacaktır. Su ısınınca değiştirmeyi unutmayalım.Ardından kağıt havlu üzerinde fazla suyunu alıp,kurulayalım.
   Diğer taraftan iç harcı için yağımızı tencereye alıp ısıtalım, kıymaları ekleyip kavuralım,yemeklik doğranmış soğan ve sarımsakları da ekleyip kavurmaya devam edelim.Onlarda kavrulunca salçasını ilave edip biraz daha çevirdikten sonra ,en son tuz ve baharatlarını da ekleyip altını kapatalım.
  Ocaktan aldığımız harca ince kıyılmış maydanozları ekleyip iyice harmanlayalım.Kızaran patlıcanları fırın tepsisine alalım ve tam ortasından altını delmeden keselim.İç harcını patlıcanlara eşit bir şekilde paylaştırıp,üzerini çeri domates ve biberle süsleyelim.
  Sosu için tuz salça ve suyu iyice çırpıp tepsiye dökelim.su miktarı patlıcanların 2 parmak altında olsun en fazla.Çokta az olmasın çünkü fırında pişerken suyunu çekip kurur.Sosunu da döktükten sonra 200 dereceli fırında patlıcanlar iyice yumuşayana kadar pişirelim.
  Sıcak olarak servis edelim.


AFİYET OLSUN...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

8 Ekim 2012 Pazartesi

BAYAT EKMEK PİZZASI


 Yeni bir haftadan herkese merhabalar.
Dışarıda yağmur,boğazımda hafif bir şişlik,gri bir hava ve yeni haftaya başlama çabaları.İşte benim haftam böyle başladı.Sizin haftanız daha güzel olsun.
  Bugün ara verdiğim bayat ekmek tariflerimden biriyle devam etmek istiyorum.Takip edenler bilir,Eks mutfak akademisi'yle bir platform kurmuştuk ve bayat ekmek projesi başlatmıştık,hala devam eden bir süreç ve umarım hep de devam edecek.İlerleyen günlerde bir çok blog yazarı arkadaşım ve benimde içinde yer aldığım bayat ekmek tariflerinden oluşan kitabımız için de çalışmalara başlayacağız.
  Bu tarif de bayat ekmeği değerlendirmek için harika bir alternatif,çocuklar bu pizzaya bayılacak,üstelik israftan da kurtulmuş olacağız.Şiddetle öneririm.


Diğer bayat ekmek tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

hamuru için:
1 adet bayat ekmek
3 adet yumurta
1/2 çay bardağı süt
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
2 adet kornişon turşu (küp doğranmış)
2 dilim salam (küçük doğranmış)
sucuk (küp doğranmış)
2-3 adet kokteyl sosis (küçük)(küp doğranmış)
üzerine:
sosis
salam
sucuk
kornişon turşu
rendelenmiş kaşar peyniri

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle bayat ekmekleri rondodan geçirelim,un ufak olmasına gerek yok ama çok büyük parçalar da olmasın.Ekmekleri derin bir kaba alıp içine yumurtaları ve sütü ekleyip yoğurmaya başlayalım.Ekmeklerinizin kuruluğuna göre süt miktarını çoğaltabilirsiniz.Ama tam bir hamur kıvamında olması gerekmiyor,tepsiye rahat serilebilecek kadar yapışsın yeterlidir.Yani ekmekler tane tane kalmasın ama çok yapışkan da olmasın.
  Ardından içine,kaşar rendesi,kornişon turşu,salam,sucuk,sosisi de ekleyip biraz daha yoğurup malzemenin karışmasını sağlayalım.Hafif yağladığımız fırın tepsisine hamuru yayıp üzerine dilediğiniz kadar sosis,sucuk,salam ve kornişon turşuyu yayıp en son rendelenmiş kaşar peynirini serpip ,önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında malzemeler pişene ve kaşar peynirleri eriyene kadar pişirelim.
  Sıcak olarak servis edelim.

Not:dilerseniz mısır,zeytin yada istediğiniz başka malzemeleri de ilave edebilirsiniz..
AFİYET OLSUN...
                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

5 Ekim 2012 Cuma

''ALİBEY (CUNDA) ADASI'' NDAN GEZİ NOTLARI

''ALİBEY (CUNDA) ADASI''
Herkese merhabalar,hayırlı cumalar.
   Buradaki yazımda elimden geldiğince gezi yazıları yazacağımdan bahsetmiştim,ama kaç hafta oldu benden hala ses çıkmadı.Madem öyle en azından haftayı güzel bir geziyle kapatayım dedim.
   Bu defa sizleri Alibey (cunda)adasına götürmek istiyorum :) Daha evvel gittiniz mi bilmiyorum? ama aklınızın bir köşesinde olması gereken ,görülesi,sıcak bir yer.
   Balıkesir'in ayvalık ilçesine bağlı, ege'nin dördüncü büyük adasıymış.Adaya girer girmez gerek yapılarıyla,gerek mimarisiyle, eski bir rum köyü olduğu hemen anlaşılıyor.
  Eski adı Cunda olan, ancak kurtuluş savaşında padişah'ın ''Yunan'lılara teslim olun'' çağrısına itiraz edip kendi birliğiyle adayı kurtaran ''ilk birliğin kumandanı ,üstteki fotoğrafta da gördüğünüz ''Yarbay Ali çetinkaya'ya'' ithafen adı ''Alibey adası'' olarak değiştirilmiş.


''ALİBEY (CUNDA) ADASI''
  Güzel ara sokakları,eski şirin yapılarıyla sahiden tarih kokan bir ada.1964 yılında ilk boğaz köprüsü Alibey ada'sına yapılmış.Aslında fotoğraflar her şeyi anlatıyor ama ben yine de araya küçük bilgiler ve yaşadıklarımı serpiştirerek yazmak istiyorum.


''ALİBEY (CUNDA) ADASI''
Bakım isteyen,eski hali bile benim için çok güzeldi.
''ALİBEY (CUNDA) ADASI''
  Henüz restorasyonu yapılmamış,yenilenmeyi bekleyen yapılar vardı,öğrendiğim kadarıyla sponsor bulamıyorlarmış,umarım en kısa zamanda sponsor bulup,yıkık,harabe yapıları en güzel şekilde restore edebilirler.
''ALİBEY (CUNDA) ADASI''
    Biz kadınların tarihi yerler görmek kadar sevdiğimiz bir şey daha varsa ,o da alışveriş yapmaktır sanırım.Çok büyük olmasa da çok şirin bir çarşısı var,içinde kayboldum desem yalan olmaz.Zaten bayılırım incik boncuk almaya,bir de üzerine dönüşte hediye verilecek olması beni tam bir alışveriş canavarı yapıyor sanki :)
  Hediyelik eşyalar,sabunlar,zeytinyağları,havlular ne arasanız var.


AŞIKLAR TEPESİ (DEĞİRMEN)
  En çok da Aşıklar tepesi'ni (değirmen)sevdim,çok eski bir rum yapısıymış,2007 yılında rahmi koç tarafından restore edilip kütüphane olarak halkın hizmetine açılmış.Bir üstteki ve alttaki iki fotoğraf aşıklar tepesinden derlediğim fotoğraflardır.
AŞIKLAR TEPESİ (DEĞİRMEN)
  Değirmene bayıldım,görsel olarak çok güzel olmuş.Bir de kafeteryası var ki eşsiz bir manzara eşliğinde kahvenizi yudumlayabilirsiniz.Sanırım manzara ve konsept olarak çok romantik bir ortam olduğundan adını Aşıklar tepesi koymuşlar.Tabi çocuğunuzla gidince pek romantik olmuyor onu da dip not olarak düşeyim :)
SEVİM VE NECDET KENT KİTAPLIĞI

 Kitaplığa gelince,öyle kocaman,ayrıntılarda kaybolacağınız bir kitaplık değil.Oldukça küçük ancak eski resimlerle son derece otantik ve tarih kokuyor.Kitaplık Necdet H.'nin kitap kolleksiyonunu bulunduruyormuş.

''ALİBEY (CUNDA) ADASI''

Bizim paşayla, gezmek her ne kadar zor olsa da,onunla da bir başka güzel oluyor.

''ALİBEY (CUNDA) ADASI''
  O kadar yokuş çık,gez,fotoğraf çek doğal olarak yorulduk ,acıktık,nerede yemek yemeli?
Tabi ki sahildeki balık lokantalarından birinde denize nazır balık yemeli.Çiğ haliyle kiloyla aldığınız balığı dilediğiniz gibi pişirtebilirsiniz.Yanına da onlarca meze arasından seçiminizi yapıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Diğer gezi yazılarıma  BURADAN ulaşabilirsiniz.

HERKESE MUTLU HAFTA SONLARI...

3 Ekim 2012 Çarşamba

MÜRDÜM ERİĞİ MARMELATI

MÜRDÜM ERİĞİ MARMELATI

Herkese merhabalar.
  Kış hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor diyeceğim ama bu sene pek hızlı değilim galiba.Şimdilik sadece reçel,marmelat ve domates konservesi yapabildim,devamının gelmesi dileklerimi buraya da yazayım ki,okudukça aklıma gelsin,miskinliği bırakayım :)
  Neyse efendim,bugün son günlerin popüler meyvesi olan, mürdüm eriğiyle devam ediyoruz,başlıktan ve fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere, mis gibi bir marmelat.Eğer denemediyseniz şiddetle öneririm.

MÜRDÜM ERİĞİ MARMELATI

Diğer reçel tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz..

MALZEMELER

1 kg mürdüm eriği
5 su bardağı toz şeker
1/2 limonun suyu ya da 1 tatlı kaşığı limon tuzu
1/2 su bardağı su
1 çay kaşığı tereyağı


HAZIRLANIŞI

   Öncelikle erikleri yıkayıp,ikiye bölelim,çekirdeklerini de ayıklayıp tencereye alalım.Üzerine suyu ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak yumuşayana kadar pişirelim.Yumuşayan erikleri önce blendırdan geçirip ezelim,ardından kabuklarından kurtulmak için süzgeçten geçirip tekrar tencereye alalım.Üzerine şekeri de ilave edip kaynatmaya başlayalım.Köpüklerini toplamayı ihmal etmeden arada kıvamını kontrol edelim.

   Daha evvel ki reçel tariflerim de anlattığım yöntemi yineliyorum,en iyi yol,reçeli kaynatmaya başladığınızda küçük bir tabağı buzluğa atın ve kıvamını onun üzerine bir çay kaşığı döküp kontrol edin.Aslında kıvam biraz da damak tadına göre değişir,kimi daha akışkan severken,kimi çok koyu sever.Siz koyu sevenlerdenseniz eğer, biraz daha fazla kaynatmanız gerekir ama tadını ve rengini değiştirmemeye dikkat edin.Ve unutmayın ki sıcakken akışkan olan bir marmelat yada reçel soğuduğunda neredeyse iki katına yakın koyulaşır.Bu nedenle soğuk tabak çok işe yarar,marmelatı soğuk tabağa döküp 1 dakika kadar bekletelim, kıvamı istediğimiz gibi olmuşsa limon suyunu ekleyip,son kez köpüklerini toplayıp ocağın altını kapatalım.

  Sıcakken kavanoza doldurup ağzını bir peçeteyle kapatalım ve ılımaya bırakalım.Ilıdıktan sonra kapağını kapatıp güneş almayan,rutubetsiz bir ortamda muhafaza edelim.

MÜRDÜM ERİĞİ MARMELATI

AFİYET OLSUN...

1 Ekim 2012 Pazartesi

ATIŞTIRMALIK PATATES PÜRESİ

ATIŞTIRMALIK PATATES PÜRESİ 

  Yeni bir haftadan,yeni bir aydan herkese merhabalar.
Haftaya bilindik ama nefis bir yemeğin değişik bir formuyla başlayalım istedim.Hepimiz biliriz ki patates püresi nefis olduğu kadar servisi çok zor bir yemektir,dağılmadan servis etmek çok zordur.Bu şekilde hem çok şık bir sunumumuz oluyor hem de kolay servis edebiliyoruz.Özellikle davet sofralarına çok yakışıyor.Denemenizi tavsiye ederim.
  Hepinize güzel bir hafta diliyorum.

MALZEMELER

6-7 adet orta boy patates (haşlanmış,ezilmiş)
1-2 yemek kaşığı tereyağ
1-1,5 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1/2 çay bardağı süt
tuz
değirmende çekilmiş karabiber
üzeri için:
rendelenmiş kaşar peyniri
kürdan

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle haşladığımız patatesleri soyup ezelim, içine tereyağı,süt ,kaşar peyniri rendesi,tuz ve karabiberi de ekleyip iyice karıştırarak birbirine yedirelim ve ılımaya bırakalım.Ilıyınca cevizden küçük parçalar koparıp şekil verelim.
  Hazırladığımız patates toplarının üzerini rendelediğimiz  kaşar peynirine bulayalım.Hafifçe yağladığımız fırın tepsisine, aralarında 1'er cm boşluk kalacak şekilde dizip 200 dereceli fırında kaşarlar eriyip hafif kızarana kadar pişirelim.Ben kürdanları pişirdikten sonra sapladım ki renkleri değişmesin,yanmasın siz de öyle yapın derim.
  Sıcak yada ılık olarak servis edelim.

Not   : patatesleri kabuklarıyla haşlamanızı tavsiye ederim.Soyup,doğrayıp haşladığımız patatesler çok su çeker,süt ilave edildiğinde de cıvıklaşabilir. Normal patates püresinden farklı olarak bu topların yayılmaması gerekiyor bu nedenle en iyi yöntem kabuğuyla haşlamaktır.
AFİYET OLSUN....

                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi