Bu Blogda Ara

9 Aralık 2015 Çarşamba

California Walnuts ile Cevizli Günler


Herkese merhabalar.
Geçtiğimiz aylarda blogger arkadaşlarla ünlü yemek yazarı Elif Korkmazel moderatörlüğünde gerçekleşen çok keyifli bir kahvaltı organizasyonunda bir araya geldik. Backhaus'da gerçekleşen etkinlikte oldukça samimi bir karşılamanın ardından,
bir taraftan California cevizi hakkında eğitici bilgiler edinirken diğer taraftan samimi bir ortamda muhabbet eşliğinde kahvaltımızı ettik.


 Backhaus Almanca'da fırın anlamına geliyor ve mekan gerçekten adının hakkını veriyor.Çeşit çeşit ekmekleri,kurabiyeleri ve kekleri ile hem göz hem de damak zevkine hitap eden harika bir fırın.Ben özellikle en üstte ki fotoğrafta gördüğünüz cevizli kurabiyelerine bayıldım.



 Cevizi tatlıdan tuzluya bir çok yemekte kullanırız ve kullanıldığı yemeklere verdiği lezzet tartışılmazdır. Ancak cevizin sağlığımız da ki yeri de çok önemlidir ve sağlık için mutlaka tüketmek gerekiyor.Bu konu da Sevgili Feray Alpay.sevgili Elif Korkmazel ve Backhaus'un kurucusu Dr. Hilal Duruk'tan oldukça eğitici bilgiler edindik.Bu bilgilerin bazılarını sizlerle de paylaşmak isterim.Aşağı da sizler için 10 madde halinde yazdım,mutlaka göz atın ve sık sık ceviz tüketin.

Bu keyifli organizasyonda emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum.


NEDEN CEVİZ TÜKETMELİYİZ?



1)    Ceviz, Omega 3  (alfa-linolenik asit) açısından en zengin ağaç yemişidir. Yüksek Omega 3 alımının, kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı belirlenmiştir.   (PAN 2012)
2)    Akdeniz tipi beslenmenin önemli bir parçası olan ceviz, kalp hastalıkları riskinin %30, inme riskinin ise %49 azaltıldığı Predimed çalışmasında da kilit bir gıda olarak öne çıkmıştır (Estruch, 2014).
3)    Batının tipik beslenme şekline eklenen cevizin, sperm canlılığı, hareketliliği ve morfolojisinde iyileşme sağladığı belirlenmiştir. (Robbins, 2012)
4)    Ceviz, yaygın olarak tüketilen yemişler ve yerfıstıkları arasında en yüksek oranda polifenol içeriğine sahiptir. Polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır  ve kalp hastalıkları ve kanserden korunmada güçlü bir rol oynadığı bilinmektedir. (Vinson, 2012)
5)    Günde 56 gram ceviz tüketmenin, organ yağlanması görülen aşırı kilolu bireylerde endotelyal işlevi geliştirdiği görülmüştür. beslenme düzenine eklenen ceviz, bireylerin kilo almasına neden olmamıştır. (Katz, 2012)
6)    Günde 42 gram ceviz tüketmenin, kalp-damar hastalıklarının iki risk faktörü olan non-hdl kolesterolü ve apolipoprotein-b’yi anlamlı düzeyde azalttığı tespit edilmiştir.  (Wu, 2013)
7)    Yüksek miktarda ceviz tüketimi, kadınlarda tip 2 diyabet riskinde anlamlı bir azalmayla ilişkilendirilmiştir. (pan 2013)
8)    Ceviz dahil olmak üzere daha yüksek miktarda yemiş tüketiminin, ileri yaşlarda alzheimer gibi hastalıkları önlemede etkili olduğu; genel bilişsel kabiliyette iyileşme sağlayabildiği ve halk sağılığı açısından kolaylıkla kullanılabilecek bir ürün olduğu ifade edilmiştir. (O’brien, 2014)

9)    Cevizin, kalp-damar hastalıklarında iki önemli risk faktörü olan düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolünü (yaklaşık %9-16) ve kan basıncını (diyastolik kan basıncını yaklaşık 2-3 mm hg) azalttığı ortaya koyulmuştur. (Kris-etherton, 2014)


10)  Ceviz, sağlıklı bir beslenme düzeninde kanseri önleyici bir seçenek olarak yer almalıdır.  (Hardman, 2014)



Sağlıcakla kalın....
                                                           Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..