Bu Blogda Ara

30 Aralık 2015 Çarşamba

Düğün Çorbası


Soğuk bir İstanbul sabahından herkese selamlar.
Hava o kadar soğuk ki,bugün hangi tarifi versem diye taslakta gezinirken gözüm hep çorba fotoğraflarına takıldı.İçim üşümüş demek ki:)
Bu arada bayağı bir çorba tarifi biriktirmişim önümüzde ki günlerde bir birinden nefis yöresel ve yeni tariflerle sizlerle olacağım inşAllah.
Bugün için ise Düğün çorbasını seçtim,oldukça leziz ve besleyici bir çorbadır.Özellikle bu havalarda şifa niyetine afiyetle tüketebilirsiniz.
Orjinal tarifte kuzu gerdan kullanılır ama ben genelde kemiksiz dana eti ile pişiriyorum.Sizlerde dilerseniz kuzu gerdan dilerseniz de benim gibi parça dana ya da kuzu eti ile pişirebilirsiniz,tercih size kalmış.

Diğer Çorba tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.



4-6 Kişilik
MALZEMELER
250 gr. parça et
(dilerseniz orjinalinde olduğu gibi kuzu gerdan da kullanabilirsiniz ve eğer gerdan kullanırsanız 400 gr. kadar kullanın)
6 su bardağı su (Eti haşlamak için)
1 küçük kuru soğan (haşlamaya katılacak)
1 yemek kaşığı tereyağ
2 tepeleme yemek kaşığı un
tuz
Karabiber
Terbiyesi için:
1 adet yumurtanın sarısı
3 yemek kaşığı yoğurt
1/2 limonun suyu
1 diş sarımsak (rendelenmiş ya da ezilmiş)
Üzerine:
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı pul biber ya da toz kırmızı biber

HAZIRLANIŞI

Öncelikle eti,suyu ve kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı bir tencereye alın,orta ateşte kaynamaya bırakın.Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve etler pişene kadar kaynatmaya devam edin.Eti ocaktan almadan biraz tuz ve karabiber ekleyip 5 dakika kadar daha kaynatın ve ocaktan alın.Etleri ve soğanı süzgeç kepçe yardımıyla suyun içinden çıkarın.Etleri küçük küçük didikleyin bir kenarda bekletin.
Ayrı bir tencerede tereyağını eritip,ısıtın.Doğradığınız sarımsağı ekleyip bir iki çevirip soteleyin.Unu ekleyin kokusu çıkana kadar unu da kavurun.Yeteri kadar kavrulan una et suyunu ekleyip çırpıcıyla karıştırın ve kaynamaya bırakın.Kaynayan suya didiklediğiniz etleri de ekleyip kısık ateşte 20 dakika kadar pişirin.
Terbiyesi için,yoğurt,sarımsak,limon suyu ve yumurta sarısını pütür kalmayacak şekilde çırpın.Çorbadan kaşık kaşık ve yavaş yavaş terbiyeye ekleyerek ılıtın.Ilıyan terbiyeyi çorbayı karıştırarak yavaş yavaş ekleyin ve karıştırmaya devam edin.10 dakika kadar daha pişirip tuzunu,karabiberi ekleyin,kıvamı koyu ise biraz daha kaynar su ekleyip bir iki taşım daha kaynatın ocaktan alın.
Sosu için,küçük bir cezvede sıvı yağı ısıtın,pul biber ya da kırmızı toz biberi ekleyip yakmadan kızdırın ve ocaktan alın. Sosu,servis esnasında kaselere doldurduğunuz çorbanın üzerine gezdirerek sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. çok güzel görünüyor hemen denicem teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar..ben henüz 18 yasindayim eşimle kaçarak evlendik. Fakat onun babasi yok oyuzden sadece ev tutabildik..gecen gun senin yazilarini okuyodu reyhan abla bana da boyle yemekler yapsan aşkım dedi bende mutfak malzemesi alamadigimiz icin yapamadim ..burdan herkeze ulasirim diye dusundum..ufakda olsa kullanmadiginiz yada kullandiginiz tencere su bardagi demlik tepsi vs..bana gonderirmisiniz bunu yazarken utaniyorum evet ama gondermek isteyenler mail adresime mail atsinlar acik adresimi veririm kargoyla gonderirler..simdiden Allah ragzi olsun saolun..

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..