Bu Blogda Ara

18 Aralık 2015 Cuma

Sirkencübin Şerbeti


Günaydın,Hayırlı Cumalar.
Bugün sizlere bir önce ki yazımda bahsettiğim Anavarza bal etkinliğinde yaptığımız şifa kaynağı Sirkencübin şerbetinin tarifini vereceğim.
Ama öncelikle biraz şerbetin geçmişinden ve faydalarından bahsetmek istiyorum.
Sirkencübin şerbeti diğer bir adı ile Mevlevi içeceği,Mevlana'nın zamanından bugüne gelmiş ve hala mevlevi dergahlarında ikram edilen bir şerbetmiş.Bal ve sirkenin bire bir oranlarda kullanıldığı üzerine soğuk su ilavesi ile hazırlanan hem leziz hemde oldukça faydalı bir içecek.Osmanlı zamanında da özellikle Ramazan sofralarından eksik edilmezmiş.
Hazmı kolaylaştıran,metabolizmayı hızlandıran bu şerbet,yemekten önce içildiğinde tokluk hissi veriyor.Metabolizmayı hızlandırdığı için zayıflamaya da yardımcı olduğu bilinen şerbet kabızlığı da önlüyor.Anlayacağınız tam bir şifa kaynağı.Bir çok hadiste de bahsi geçen sirke ve balın bir araya geldiğinde şifa veriyor olması aslında oldukça normal.

Sirkencübin şerbeti yapılmaya başladığı dönemlerde üzüm sirkesinden başka sirke bulunmadığı için üzüm sirkesi ile yapılmış. Şimdiler de çeşit çeşit sirke olsa da bu gelenek hala devam ediyor,orjinalini bozmadan hazırlanıp,tüketiliyormuş.
Herkesin evinde sirke ve bal mutlaka bulunur,sizlerde  hem leziz bir şerbet içmek hemde şifa bulmak istiyorsanız mutlaka denemelisiniz.
Tabi sirke ile aranız iyi değilse tadı biraz keskin gelebilir ama bu kadar şifalı bir içeceği en azından sağlığınız için denemenizi öneririm.
Diğer İçecek tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.

2 kişilik
MALZEMELER
50 ml. üzüm sirkesi
50 gr. çiçek balı
200 ml. soğuk su
bir kaç dal taze nane veya fesleğen

HAZIRLANIŞI
Balı ve sirkeyi bal eriyene kadar karıştırın,üzerine soğuk suyu karıştırarak ilave edin.Hazırladığınız karışımı bir sürahiye boşaltın,üzerine nane yada fesleğenleri de ekleyip soğuması için buzdolabına kaldırın.
Soğuk olarak servis edin.
Afiyet,şifa olsun...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..