Bu Blogda Ara

10 Şubat 2016 Çarşamba

Kıymalı Fırın Makarna


Makarna İtalyanlara ait olmasına rağmen onların bile Bizler kadar yediğini,sevdiğini sanmıyorum.Çocuk,yetişkin hepimiz bayılırız,belki de evlerimizde en çok pişen yemeklerin başında gelir.E tabi bu kadar çok tüketilen bir yemeğin bir çok da çeşidi olur,İçine eklediğimiz malzemelerle zengin,besleyici bir ana yemek hazırlaya bileceğimiz gibi,sadece tereyağlı olarak bile tüketebiliriz ki benim en sevdiğim halidir.
Bugün ise hem leziz hem de şıklığı ile davet sofralarına bile yakışan fırın makarna tarifini aşama aşama hep birlikte yapacağız.




Fırın makarna daha çok davet sofralarına yakışır gibi görünse de aslında normal akşam yemekleri içinde çok uygundur ve oldukça da doyurucudur,yanında çok çeşit istemez.
Ben bir paket makarnadan yaptım bayağı fazla porsiyon çıkarttım.Yaklaşık 10-12 kişiye rahat yeter.Eğer siz daha az kişi iseniz ölçüleri yarı yarıya azaltabilirsiniz.Nefis ve tam kıvamında bir tariftir,mutlaka deneyin derim.

Diğer Makarna tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.

10-12 kişilik
MALZEMELER

1 paket fırın makarna
Makarnayı Haşlamak için:
yeteri kadar su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Beşamel sos için:
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
tuz
karabiber
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Kıymalı harç için:
350 gr kıyma
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 büyük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 su bardağı domates püresi ya da 2-3 adet rendelenmiş domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz
pul biber
karabiber
Üzerine:
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
pul biber



HAZIRLANIŞI

Öncelikle Makarnayı fazla beklememek için kıymalı harcı hazırlamamız gerekli,kıymalı harç için yağı bir tavaya alın,ısıtın.Isınan yağa yemeklik doğradığınız soğanı ve ince kıydığınız sarımsağı ekleyip kavurun.Ardından kıymayı ekleyip ezerek kavurmaya devam edin.Yeteri kadar kavrulan kıymaya 1 su bardağı rendelenmiş domatesi,salçayı,tuzu ve baharatları ekleyip domates fazla suyunu çekene kadar pişirin.Yeteri kadar pişen harcı ocaktan alın bir kenarda bekletin.
Makarna tenceresine yeteri kadar su,tuz ve yağ ekleyip orta ya da yüksek ateşte kaynamaya bırakın.Kaynayan suya makarnaları kırmadan bütün şekilde atıp arada karıştırarak kısık ateşte ne çok diri ne de çok yumuşak olmayacak şekilde haşlayın.



Makarnalar haşlanırken bir yandan da beşamel sos için büyük bir tencereye (haşlanan makarnalarda bu tencereye ekleneceği için büyük bir tencere tercih etmelisiniz) yağı alıp eritin.Isınan yağa unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.Sütü ekleyip hızlıca karıştırın.Tuzunu,karabiberini de ekleyip kıvam alana kadar karıştırın.En son kaşar peyniri rendesini de ilave edip  biraz daha karıştırıp ocaktan alın.Haşlanan makarnaları süzün,üzerinden çok az soğuk su geçirip tekrar süzülmeye bırakın.Makarnaları çok bekletmeden beşamel sosun içine dökün her yerine sos gelecek şekilde karıştırın.Bu aşama da tadına bakıp dilerseniz bir miktar daha tuz ekleyebilirsiniz.

Dikdörtgen derin bir fırın kabını yağlayın.Eğer çok yüksek olmasını istemiyorsanız daha geniş bir tepsi kullanabilirsiniz.Soslu makarnanın yarısını tepsiye eşit bir şekilde yerleştirin.Üzerine kıymalı harcı yine eşit bir şekilde yerleştirin.Kalan makarna ile kıymalı harcın üzerini kapatıp bir kaşık yardımı ile hafif bastırarak düzeltin.Son olarak üzerine yine rende kaşar peyniri ve pul biber serpip,önceden ısıtılmış 200 dereceli fırının orta rafında kızarana kadar pişirin.Fırından aldığınız makarnanızı dilimleyerek sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun...



Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc
      
facebook:   anne eli gibi
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..